torsdag 23. april 2015

Det Jonas ikke sier

Kan vi stole på Arbeiderpartiet i kampen mot forskjells-Norge? 

Det spørsmålet sitter jeg igjen med etter Aps landsmøte. I talen sin snakket Jonas Gahr Støre om å videreutvikle Norge som et samfunn med små forskjeller. Men vent litt. Har Norge små forskjeller?  På 1980-tallet tjente de superrike 26 ganger snittinntekten. På 2000-tallet tjente de 178 ganger snittinntekten. 178 ganger, er det små forskjeller? Det finnes riktignok andre land som har enda større forskjeller, men det betyr ikke at forskjellene i Norge er små. 

Å snakke slik Støre gjør, usynliggjør dem som har dårlig betalte jobber. Det er de siste de trenger, mange av dem har det vanskelig nok fra før. Mange skammer seg fordi de ikke kan dra på ferier eller gi barna samme muligheter som andre. Men de som virkelig bør skamme seg, er de etablerte partiene som har latt forskjellene i landet vårt bli altfor store. 

Framveksten av forskjells-Norge er vår største utfordring som samfunn. Da holder det ikke bare å være mot at forskjellene øker. Det trengs et vendepunkt, sånn at de blir mindre. Dette er noe nordmenn flest ønsker seg. Gjennom hele 2000-tallet mente 2 av 3 at det var en hovedoppgave for politikerne å minske forskjellene. Likevel skjedde det lite. Hvorfor? Bryr de seg egentlig? For vi kan jo snu utviklinga om vi vil. 

Støre snakker gjerne om at de mørkeblå øker forskjellene og at det er farlig. Det han ikke sier så mye om, er hva Ap selv vil gjøre med dette. Jeg tenker særlig på tre ting: 

1. Hva vil Ap gjøre for alle dem som jobber på korte kontrakter for bemanningsbyråer, og aldri får tryggheten og friheten som ligger i fast jobb? Med lite forhandlingsmakt, lav lønn og dårlige muligheter til boliglån kjenner de virkelig forskjells-Norge på kroppen. 

2. Hva vil Ap gjøre med formueskatten? Hva med for eksempel et ekstra trinn, slik at personer med store formuer betaler mer i skatt enn dem med små formuer? 

3. Blir arveavgiften gjeninnført om Ap kommer i regjering?

Publisert i Klassekampen 23.04.2015.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar