mandag 25. august 2014

Rødt støtter kurderne

Torsdag ble jeg intervjuet om kurdernes kamp mot IS under overskriften «- Våpen hjelper ikkje mot IS.» Jan Bojer Vindheim (De Grønne) mener det er oppsiktsvekkende at Rødt mener noe slikt. Det har han rett i. Jeg skal innrømme at jeg selv satte morgenkaffen i halsen da jeg leste denne overskriften.

Saken er bare at jeg ikke har sagt noe så dumt. Klassekampen har funnet på sitatet og tillagt meg det i overskrifts form. Dette har avisa beklaget med en rettelse.

Jeg mener altså ikke at man bekjemper terrorgruppa IS med yogamatter. Jeg mener heller ikke at man nedkjemper IS ved amerikansk krigføring, slik flere har tatt til orde for de siste ukene. USAs aksjoner mot IS ga kurderne en hjelpende hånd. Men å slutte derfra til at USA bør gå tungt inn i krigen i Irak igjen, blir som å helle bensin på bålet. Erfaringene viser at det vil styrke rekrutteringa til jihadistene.

Vindheim mener vi ikke har fått med oss at kurderne mangler våpen som kan matche det IS rår over. Saken er at kurderne manglet panserbrytende våpen da IS startet offensiven sin, fordi regjeringa i Bagdad og USA ikke ville ruste kurderne for sterkt. Disse våpnene har de nå fått.

Det er ikke først og fremst våpenleveranser det nå står på. Det var jo nettopp styrkene til Kurdistans arbeiderparti (PKK) og Kurdisk demokratisk enhetsparti (PYD) som reddet yazidiene ut av Sinjar-fjellene, og brakte dem i sikkerhet i Rojava (det selvstyrte kurdiske området over grensa til Syria). Det er disse styrkene som mest effektivt hamler opp med jihadistene. Men verken PKK eller PYD har bedt om våpen. De ønsker å stå på egne bein, basert på de bitre erfaringene kurderne har hatt med å gjøre seg avhengig av stormaktene.

Hva er så det viktigste bidraget Norge kan gi for å støtte kurderne? Nå er det en desperat mangel på humanitær hjelp, både i irakisk og syrisk Kurdistan. Omkring 20.000 av yazidi-flyktningene har fått beskyttelse i Rojava, i tillegg til hundretusener av syriske flyktninger. Omgitt av IS, Assads styrker og al-Qaida har kurderne her opprettet et fritt område. PYDs selvforsvarsstyrker verner flyktningene mot terrorgruppene, men den humanitære situasjonen er prekær.

Derfor har de kurdiske selvstyremyndighetene bedt Norge om humanitær hjelp. Hittil har de fått en kald skulder fra den norske regjeringa. Hvis Per Sandberg bryr seg om kurdernes situasjon, bør han umiddelbart ta en prat med Siv Jensen om dette.

Til slutt, Vindheim påstår at jeg nekter å gå inn for en folkeavstemning om selvstendighet for de kurdiske områdene. Dette er bare tull. Det jeg sa til avisa var at Rødt vil gi full støtte når kurderne selv reiser dette kravet. Jeg registrerer at Per Sandberg nå tar til orde for en kurdisk stat, men per i dag står dette ikke på dagsorden blant kurderne i Irak, Syria eller Tyrkia. Vi i Rødt mener at kurderne selv må få velge tid og sted for å reise et slikt krav, ikke Per Sandberg. Den dagen vil Rødt selvsagt støtte kurderne fullt ut.

Publisert i Klassekampen 23.04.2014

1 kommentar:

  1. Det er utmerket at Rødt og MDG er enige om å støtte kurderne i Irak. Og det er naturligvis snat at de underliggende årsakene til ISIL sin framgang må løses politisk og ikke militært. Videre er det viktig at Norge styrker sin humanitære innsats både lokalt i Kurdistan og ved å ta imot flyktninger og pleietrengende.

    Men den beste hjelpen flyktningene kan få er muligheten til å vende hjem. Da må ISIL jages bort. Geriljastyrkene til PKK og PYD har gjort en stor innsats både på Sinjar, ved Makhmour og ved Kirkuk. Både geriljaen og KRGs egne peshmergas har hatt stor nytte av den amerikanske flystøtten. De vil bli enda mer effektive i kampen mot ISIL når de får bedre våpen og annet utstyr.

    SvarSlett