fredag 14. mars 2014

Du er smartere enn dette, Sjøli

Rødt fordømmer Russlands aggressive framferd på Krim, og krever at Putin stanser den militære opptrappingen. Samtidig må vi være kritiske til fascistiske krefters innflytelse i Ukrainas nye regjering. Vestlige land må unngå en «min fiendes fiende er min venn»-tankegang, der man allierer seg med udemokratiske krefter fordi det passer egne stormaktsinteresser. Den feilen har Vesten gjort før. Derfor bør ikke Norge støtte en regjering i Ukraina hvor udemokratiske og fascistiske partier har betydelig innflytelse.

Forrige avsnitt er kort fortalt hva Rødt har sagt om Ukraina-konflikten de siste dagene. Likevel skriver Hans Petter Sjøli i VG 12. mars at Putins propaganda har «et visst nedslagsfelt i miljøene til venstre for SV». Altså at Rødt tar Putins side og sprer hans propaganda. Rødts krav om russisk tilbaketrekning fra Krim nevner han ikke. Sjøli må ha bestemt seg på forhånd for å tolke det vi har sagt til at vi er Putins papegøyer.

Sjøli skriver som om Ukraina-konflikten er svart/hvit. Vesten mot Russland. Det gode mot det onde. I hans verden er det ikke mulig å være kritisk til begge parter samtidig. Derfor blir advarselen mot brune krefters innflytelse i Ukrainas nye regjering automatisk til et forsvar for Russland. Et slikt verdensbilde blir for enkelt.

Hele den nye regjeringen består ikke av fascister, om noen skulle tro det. Men Svodoba har fire ministerposter. Det burde vekke bekymring. Vi snakker om et parti som den jødiske verdenskongressen definerer som et nynazistisk parti, og som Europaparlamentet definerer som rasistisk og antisemittisk.

Jeg insisterer på å ha to tanker i hodet på en gang når Ukraina diskuteres. Som Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, nylig formulerte det på Twitter: «Med Ukraina er det viktigere enn noengang å være toøyd. Nei til ekstremistene SAMTIDIG med nei til Putin.»

Sjølis tekst er et trist eksempel på hvor fastkjørt debattklimaet i Norge har blitt. Man lytter ikke til hverandre. Man prater forbi hverandre og leser meningsmotstandere i verste mening. Er det rart mange blir lei politikk?

Jeg håper du har lyst til å være med å snu trenden, Sjøli. Neste gang du skal skrive om noe jeg har sagt, og lurer på om det er så ille som du tror, kan du jo bare spørre.

Publisert i VG 14.03.2014.

1 kommentar:

  1. Angående Krim er annektering alltid feil, men det er samtidig viktig å forstå hvorfor Russland gjorde dette; valget (eller kuppet om man vil) i 2014 førte til økt hets mot russere i Ukraina, og et stort flertall på Krim (hvor russere er i flertall) ønsket (gjen)forening med Russland - etter Krutsjovs gave til Ukraina;Krim var tidligere russisk - også etter vedtak i regional forsamling. Russland fryktet nok dessuten ukrainsk nasjonalistisk overtakelse av den russiske Svartehavsflåten (dvs.å bryte leieavtalen med Ukraina), noe som ville gi fritt leide fra den nye NATO-basen i Romania over Svartehavet. Ulovlig annektering, men jeg mener det er forståelige årsaker til dette, når man bruker russiske briller.

    SvarSlett