lørdag 3. august 2013

Til arbeid

Det trengs et nytt parti for arbeidsfolk på Stortinget.

«De med tøffe jobber og dårlig lønn i privat sektor, straffes, og de har ingen talspersoner for tida.» Dette sa pensjonsekspert Harald Engelstad til Dagbladet tidligere i sommer, da avisa avslørte at pensjonsreformen kan gi milliontap for folk i vanlige yrker. Han er inne på noe. Når hørte du sist en stortingsrepresentant tale pensjonsreformen midt i mot? Med unntak av noen populistiske pip fra Frp har det vært musestille i åtte år nå.

En som derimot har turt å tale Brussel midt i mot, er murermester Eirik Kornmo. Eller «snart Oslos eneste norske murer», som han kalte seg i Aftenposten nylig. Der gikk han i strupen på Kristin Halvorsen, og ba ungdom styre unna yrkesfag. Også Kornmo mener det mangler talspersoner: «Det er ikke lett å slippe til i samfunnsdebatten. Den styres av folk som sitter langt unna der det skjer (...) Stort sett alle politiske partier er for langt unna hverdagen til norske fagarbeidere.»

Mange i offentligheten jakter på offerrollen. Man skal ikke la seg rive med hver gang noen roper høyt om at de ikke blir hørt. Men Engelstad og Kornmo er inne på noe.

Hvem på Stortinget har stått opp mot EØS-avtalen, som gir fri flyt av sosial dumping? Dette var bakgrunnen for Kornmos kraftsalve: EØS-avtalen gjør at norsk ungdom med fagbrev må konkurrere om jobbene med ufaglærte arbeidsinnvandrere fra et kriserammet Europa. Du trenger ingen doktorgrad for å skjønne hvem som vinner den konkurransen. Dette handler om framtida for den norske modellen. Likevel prøver stortingspartiene å legge EØS-saken død i god tid før valget.

Hvem på Stortinget har stått opp for alle kvinnene som fortjener likelønn i dette landet? Spørsmålet om likelønn er grundig utredet under den rødgrønne regjeringa. Likevel er ikke mødrene og søstrene våre noe nærmere å få lønn som fortjent når de bærer velferdsstaten på sine skuldre.

Hvem på Stortinget har krevd respekt for streikeretten? Dagens stortingspartier tyr i stedet til tvungen lønnsnemnd. Sykehjemsansatte, vektere og oljearbeidere har alle fått avblåst streiker for rettferdige arbeidsforhold, før de vant gjennom. Da hjelper det lite om partier som styrer staten ser på seg selv som arbeiderpartier.

Hvem på Stortinget har tatt kampen mot løsarbeiderbyråene? Vikarbyråene skaper ingen produktive arbeidsplasser eller egne verdier. De er fordyrende mellomledd, og skaper en «moderne» utgave av 1920-tallets arbeidsliv. Den gang måtte bryggesjauerne underby hverandre i kampen om dagens oppdrag. Nå møter de svakest stilte jobbsøkerne opp hos vikarbyråene om morgenen. Får de ingen oppdrag, blir det ingen lønn den dagen. Likevel har regjeringa fredet vikarbyråbransjen og latt den vokse seg stadig større.

Hvem på Stortinget har stått opp mot utsalget av norske industriarbeidsplasser? Hvem på Stortinget har talt lærlingenes sak? Det virker i blant som om bøndene har en sterkere talsperson i solospilleren Per Olaf Lundteigen enn vanlige arbeidsfolk har i den rødgrønne regjeringa til sammen.

Det trengs med andre ord et nytt arbeiderparti på Stortinget. Den rollen vil Rødt ta. Målet vårt er å bygge et nytt, solidarisk arbeiderparti.

Jeg møtte nylig en ung, faglig tillitsvalgt som mente Arbeiderpartiet burde skifte navn til EU-partiet. Men viktigere enn at gamle arbeiderpartier skifter navn, er det å sørge for at et nytt arbeiderparti kommer inn på Stortinget til høsten. Det er det valget 9. september handler om. Fram til da skal det jobbes dag og natt med valgkamp. Til arbeid!

Publisert i Klassekampen 03.08.2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar