fredag 12. juli 2013

Heisann, Montebello!

Bakgrunnen for at Rødt arrangerer milliardær-sightseeing i sommer, er at vi ønsker et mer rettferdig Norge.

Jeg er nok ikke den multimillionæren Aftenposten fremstilte meg som sist uke. Men la oss si at jeg ikke bodde i firemannsbolig på Nordstrand, men i blokk på Grorud. Ville borgerlige aviser og politikere ønsket debatten Rødt har startet om Forskjells-Norge velkommen? Neppe. Da hadde det nemlig vært misunnelsen som drev undertegnede til å kjempe for utjevning.

Slik er norsk offentlighet: Bor du i Groruddalen, avfeies kampen mot Forskjells-Norge som ren misunnelse. Og hvis du med samboer og barn leier 96 kvadratmeter på Nordstrand, avfeies du som riking i glasshus.

Inntektsgrense for sosialister?

Man kan jo lure på om det fins en øvre og nedre grense for en sosialists inntekt og boligareal, der man ikke rammes av borgerlighetens «damned if you do, damned if you don't». Med mine 380 000 kroner i årslønn som Rødt-leder, er det vel størst fare for anklager om at misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften.

Poenget med å angripe mannen og ikke ballen, er å avspore debatten. La oss i stedet få den tilbake på sporet. Bakgrunnen for at Rødt arrangerer milliardær-sightseeing i sommer, er at vi ønsker et mer rettferdig Norge. Da må vi bekjempe de store, økonomiske forskjellene.

Forskjellene øker

Harde fakta viser at inntektsandelen til landets rikeste er mer enn doblet siden 1990. Forskjellen mellom den rikeste prosenten og resten av oss har økt mye kraftigere i Norge enn i Storbritannia og USA. Vi må tilbake til de harde 30-årene for å finne så mye rikdom samlet hos én prosent av befolkningen.

Under de rødgrønne har vi fått 100 nye milliardærer, og lønnsfest for toppsjefene i statseide selskaper. Samtidig har vi fått mange tusen flere fattige barn. Dette skjer selv om et stort flertall mener det er en hovedoppgave for myndighetene å minske de økonomiske forskjellene.

Rødt er partiet som ønsker aktiv handling mot Forskjells-Norge. Derfor vil vi drive folkeopplysning: Hvor kommer de store formuene fra? Er det rettferdig med så kraftig konsentrasjon av penger og makt på få hender? Hvilke politiske tiltak skaper effektivt økonomisk utjevning?

Rike uten å jobbe

Enkelte mener det er ufint å rette fokuset mot de rikes formuer. Det skjønner jeg ikke. Ingen er blitt rike på egen hånd. Ingen har tjent hundrevis av millioner utelukkende gjennom sitt eget harde arbeid. Hvis egen arbeidsinnsats skapte formuer, ville vi hatt tusener av rike hjelpepleiere, servitører og lærere her i landet.

Noen blir rike fordi de høster overskuddet av andres arbeid. Andre er rike gjennom arv, uten at de trenger å jobbe for pengene. Derfor betyr ikke utjevning at man tar fra millionærene verdier som de selv har skapt, men at de ekte verdiskaperne får mer igjen for innsatsen sin.

I bunn og grunn handler dette om hvilket samfunn vi vil ha. Da er ikke det viktigste hva slags hus landets rikeste bor i eller hvor mye penger de bruker på fest og luksus. Det viktigste er hvilken makt de har over andre mennesker og ressurser i kraft av rikdommen sin, og hva vi kan gjøre for å spre makt og penger.

Dét skal vi belyse med vår milliardær-sightseeing med folkeopplysning om Forskjells-Norge.

Derfor håper jeg vi blir mange som sees på Montebello i sommer!

Publisert på aftenposten.no 11.07.2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar