fredag 7. juni 2013

Venstre og Lambda

En skal lytte til selvskryt, det kommer helst fra hjertet. Men Trine Skei Grande gjør det i overkant enkelt for seg selv og Venstre i sitt svarinnlegg (Klassekampen 04.06). 

Hun overser det faktum at Oslo Venstre, sammen med Oslo Høyre, i årevis har framstilt Tøyen som en usentral bakevje i kampanjen for Lambda i Bjørvika. Hun overser også den museumsfaglige kritikken mot Lambda.

Dag Solhjell har påpekt de logistiske problemene med et tolv etasjer høyt bygg med 15 rulletrapper som skal frakte folk mellom åtte etasjer med til sammen ti utstillingsrom med hver sin sluse med doble dører. Jeremy Hutchings og Erling Skaug har dokumentert Lambdas problemer med driftssikkerhet og ressursøkonomi. Tidligere førstekonservator Gerd Woll mener Lambda er en dårlig løsning. Ingenting av dette går Grande inn på.

Klokelig nok kommenterer hun heller ikke at Venstres kulturbyråd Hallstein Bjercke omtalte protestene fra de ansatte mot kuttene ved Munch-museet som «en fjær som ble til fem høns.» Venstre har jo neglisjert Munch-museet i de årlige budsjettene.

Derimot påstår Grande at bydelene lever «meget godt» med Venstre i byråd. I så fall må Oslos barnehageforeldre ha protestert helt uten grunn når de sloss mot kutt i barnehagene og dårligere bemanning i fjor høst. For ikke å snakke om alle de pårørende som fortviler over at pleietrengende eldre ikke får plass på sykehjem, fordi bydelene ikke har råd. Eller de eldre som reagerer på stoppeklokkeomsorgen: Bydelene får så lite penger at hjemmehjelpernes stoppeklokker ringer når de eldre har brukt fem minutter på do eller ti minutter på å spise middag.

Leser man Oslos budsjettdokumenter, ser man raskt at de borgerlige kutter mellom to- og tresifra millionbeløp i bydelene, år etter år. Grande mener visst at Rødt har penger til rådighet som ingen andre har. Det er en merkelig påstand fra et parti som går inn for å bruke minst 25.000 millioner på et OL.

Publisert i Klassekampen 07.06.2013.

4 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har ikke noe med denne artikkelen å gjøre.

  Synes innlegget i Aftenposten i dag beskriver rødt sin politikk. Lederen bor i villa til 15 millioner, og er leder i et parti som ønsker likhet. Det faller på sin egen urimelighet uansett hva du sier. Skal du bli trodd her, må du selge huset og gi pengene til de som virkelig trenger det. Men det tror jeg neppe vil skje.

  Ulikheter i samfunnet er egentlig ikke bra, men det forhindrer latskap, og gir grobunn for vekst og målsetting. Hadde politikken vært styrt av rødt de siste hundre årene, ville vi omtrent gått tilbake til steinalderen.

  SvarSlett
 2. Ola FS: Du har ikke lest artikkelen skikkelig. Bjørnar leier bare 90 kvadratmeter i et hus der det bor mange flere. Han kan ikke selge huset, for han eier det ikke.

  SvarSlett
 3. Ola FS: Du bør for øvrig lese denne: http://www.dagbladet.no/2013/07/02/kultur/meninger/kronikk/rodt/rikdom/28007884/

  SvarSlett