onsdag 15. mai 2013

Etterlønn for politikerne

Innlegg i Oslo bystyre 15.05.2013:

«Da er vi tilbake etter to uker i Thailand. Nydelig med sol og varme!! Dette gav mersmak! Deilig å bli arbeidsledig (smilefjes)».

Sitatet er signert arbeidsledige Sylvi Listhaug, 26. november 2011. Samtidig mottok hun en etterlønn på mer enn 80 000 kroner i måneden fra Oslo kommune.

Det viste seg at Rune Gerhardsen også nøt godt av samme luksuriøse etterlønnsordning. «Jeg nyter livet nå i store åndedrag», som han sa. Det ble ståhei i mediene. Ordføreren rykket ut: «Regelverket er ment å være et sikkerhetsnett og ikke en hengekøye. Hvis du kunne fått en inntekt, og selv velger å utsette det, er det å misbruke regelverket,» sier han til VG.

Klar tale fra Fabian Stang. Halvannet år etter har vi fasiten: Med unntak av Rødt går samtlige partier, ordførerens Høyre inkludert, inn for å videreføre etterlønnsordninga. Det betyr at politikere som nærmere et år i forveien har frasagt seg gjenvalg til bystyret, kan få betalt tre måneders ferie når de går av.

Hvilke andre grupper har slike særordninger? Vi kan i alle fall fastslå at Oslos politikere er rause med seg selv. Det er da også lett når det er andres penger man bruker. Med mindre noen i denne salen mener at det vi driver med her på Rådhuset er verdiskapning.

Ordfører, politikere trenger økonomisk sikkerhet, akkurat som alle andre. En byråd kan måtte gå på dagen. En komitéleder kan tilhøre et parti som taper valget, og dermed måtte finne seg en annen jobb. Derfor foreslår vi at «Byrådets medlemmer, ordfører, varaordfører, ledere/nestledere i bystyrekomiteene som må fratre i løpet av eller ved utløpet av valgperioden kan gis godtgjøring for inntil tre måneder.»

Det vi derimot ikke kan gå med på, er at heltidspolitikere skal bevilge seg bedre ordninger enn folk flest. Derfor støtter vi ikke – som de andre partiene i bystyret – at heltidspolitikere skal kunne få etterlønn i opptil tre måneder når de har sagt nei til gjenvalg.

Vi er enige med kommuneadvokaten, som uttaler: «Etter dette er det samlet sett mye som taler for at reglementet ikke gir rett til etterlønn for politikere som selv har besluttet ikke å stille til gjenvalg.»

Dette er sunn fornuft. Vi kjøper ikke flertallspartienes argument. De sier det er nødvendig at heltidspolitikere yter full arbeidsinnsats inntil et nytt bystyre er konstituert. De skal slippe å bruke arbeidsdagen til å søke på nye jobber.

Det er nok mange som kunne tenke seg å få betalt for å være jobbsøkende, at din tidligere arbeidsgiveren lønner deg i tre måneder mens du surfer stillingsannonsene på finn.no og rusla går jobbintervjuer. Men for folk flest er det jo ikke slik. Folk flest må jo pløye gjennom stillingsannonsene på fritida, og jobbintervjuene må gjøres unna på fridager eller etter at man har slutta i gamlejobben.

Rødt kan ikke se hva hvorfor heltidspolitikere skal ha luksuriøse særordninger der man bevilge seg opp mot 250.000 skattekroner i bytte mot å ikke gjøre noen verdens ting.

Ordfører, Oslos politikere burde stille seg spørsmålet: Bør bukken passe havresekken? Deretter bør alle ta seg en lang og grundig kikk i speilet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar