mandag 4. februar 2013

Fornybar framtid i nord

Arbeiderpartiets programkomite foreslår å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassleting. SV kjemper heldigvis imot, men kan bli presset til å inngå et skittent kompromiss.

Det viser hvor viktig det er at Rødt kommer inn på Stortinget etter høstens valg.

Åpning av nye oljefelt i nord vil bety store klimagassutslipp i lang tid. Det betyr farligere stormer, flere veier som tas av flom og isete skiføre for skinasjonen Norge. Oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil frata lokale fiskere områder hvor de har drevet fiske i generasjoner. En ulykke vil få katastrofale følger for sårbar natur.

Samtidig vil en åpning av nye oljefelt føre til større sprik i det todelte arbeidslivet. De som er i olja og de utenfor. Skal vi sikre framtidas arbeidsplasser må overgangen til grønn industri begynne nå. Oljesektoren støvsuger landet vårt for arbeidskraft og kompetanse på teknologi. En industri som har gjort imponerende ting for Norge, men som må fases ut om barna våre skal ha en sunn klode å leve på. Å satse på fortidens næringer er direkte frekt mot alle dem som ønsker seg en framtid i Nord-Norge.

Rødt mener derfor at åpning av nye sårbare områder for olje og gass er å gå baklengs inn i framtida. Rødt viser i vår plan for klima- og næringspolitikk, Fornybar Framtid, hvordan Norge kan kutte 40 prosent i klimagassutslippene og samtidig skape over 50 000 grønne arbeidsplasser over hele landet. Regjeringa står foran et politisk veiskille. For Rødt er valget enkelt – vi velger miljøet og framtidas arbeidsplasser.

Miljøbevegelsen har i flere år kjempet for å få ned norsk oljeproduksjon. Kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja har blitt selve symbolet på kampen. Men samtidig er veien fra symbolsak til symbolpolitikk kort. Det eneste som trengs er en regjeringsbehandling. Etter at miljøbevegelsen vant en delseier i 2011 har den ikke blitt den bremsen på oljeproduksjonen vi hadde håpet. Andre områder lenger nord har blitt åpnet i stedet. I disse dager gjennomfører man for eksempel en åpningsprosess for Barentshavet sørøst og Jan Mayen.

Rødt frykter at det samme kan skje igjen, uansett om Høyre eller AP blir største parti i neste regjering. Høyre kan nok leve med å la Venstre vinne Lofoten, Vesterålen og Senja en gang til mot en åpning av nye områder lengre nord. Det samme med AP og SV. Så lenge de kan mette oljeindustriens enorme appetitt på nye områder for å pumpe opp klimafarlig olje, kommer det i annen rekke om det er utenfor Lofoten eller lenger nord. For klimaet og naturverdiene er skadene derimot de samme.

Det er med andre ord fare for et skittent oljekompromiss også etter høstens valg. Det viser hvor viktig Rødt kan bli som uavhengig miljøparti på Stortinget. Blir det borgerlig regjering, vil vi jobbe sammen med de andre miljøpartiene for å stoppe Høyre. Blir det rødgrønn regjering trenger venstresida et regjerings-uavhengig miljøparti, som kan snakke fritt og utfordre Arbeiderpartiet uten å bli tvunget til å holde kjeft av taktiske grunner. Det er grunnen til at en representant fra Rødt vil bety så mye for en fornybar framtid i Nord.

Skrevet sammen med Ingeborg Steinholt, 1. kandidat for Rødt i Nordland.

Publisert i Lofotposten 04.02.2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar