fredag 11. januar 2013

Bløffer om offentlig pensjon

Under overskriften «Offentlig pensjon spiser opp hele oljefondet» forteller VG, med utgangspunkt i en artikkel fra Finansavisen, at offentlig ansatte vil motta en årlig pensjonsutbetaling på 255 milliarder kroner. Skal du lage et fond som årlig utbetaler en slik sum så må fondet være på 4335 milliarder. Så er konklusjonen at dette er mer enn hele oljefondet på 3723 milliarder.

Dette er blitt tilbakevist gjennom intervju i Dagens Næringsliv med kommunikasjonsdirektøren i landets største pensjonskasse, KLP. Han opplyser at nær 600 000 av de 840 000 offentlig ansatte er i kommunale eller private pensjonskasser. Her er det allerede satt av penger til framtidige forpliktelser. De er altså fondert, som det kalles på fagspråket.

Det er 300 000 yrkesaktive knyttet til Statens Pensjonskasse som ikke har fonderte pensjoner. Skal de fonderes må det settes av 384 milliarder. Det er 10 prosent av oljefondet, ikke hele oljefondet slik VG påstår. Det avisene har glemt at det som skal fonderes er det Statens Pensjonskasse utbetaler i tillegg til Folketrygda. Den ligger i bånn for alle norske statsborgere.

Når denne saken er tilbakevist, hvorfor har ikke VG trukket sin sak? For å gi Hanne Skartveit et nytt påskudd for en kommentar med angrep på offentlig pensjon?

1 kommentar:

  1. Saken er jo et fantastisk godt argument for fondering, som er en utrolig mye bedre metode enn statens kontantprinsipp.

    SvarSlett