lørdag 17. november 2012

Appell for Palestina

Kjære venner. Vi står her i solidaritet med palestinerne. Nok en gang faller bombene over Gaza. Nok en gang blir uskyldige sivile, kvinner og barn, nådeløst drept. Så langt er flere hundre palestinere skadd. 29 har mista livet. Flere av dem små barn.

I disse morgentimene har den israelske krigsmaskinen gjennomført 180 bombetokter over Gaza.

Vi er samla her for å si til Gazas befolkning: Dere er ikke glemt! Vi svikter dere ikke!

Men den norske regjeringa svikter palestinerne. Hvordan har utenriksminister Espen Barth Eide reagert på bomberegnet over Gaza? Han sier at Israel har rett til å forsvare seg. Og at mottiltakene må være «tilbakeholdne».

Mens bombene faller over en landstripe på størrelse med Oslo – der det bor halvannen millioner mennesker – prater han om tilbakeholdenhet.

Espen Barth Eide: Bomberegnet over Gaza er ikke tilbakeholdenhet. Bomberegnet over Gaza er statlig terror. Norge må kreve en umiddelbar stans i krigshandlingene!

Vi husker den forrige krigen mot Gaza. Over 1300 palestinere ble drept. Blant dem 300 barn. Israel bomba nesten utelukkende sivile mål. På israelsk side mista tre sivile livet.

Selv om Norge har eksportforbud for våpen til Israel, ble norske våpendeler brukt i den forrige krigen. De egentlige sluttbrukerne av Hellfire-rakettene er palestinske barn. Og dette skjer fordi regjeringa ikke har innført noen eksportbegrensninger på norskeide våpenfabrikker i utlandet.

Staten er største eieren i Nammo. Nammo har kjøpt opp en våpenfabrikk i USA. Og USA har jo ikke noe eksportforbud for våpen til Israel. På den måten selger vi våpen via et tredje land. Og så kan regjeringa toe sine hender og peke på USA.

Men kjære venner – dette kan regjeringa rydde opp i, hvis de vil. Norske våpenfabrikker i utlandet må underlegges det samme eksportforbudet til Israel som norske våpenfabrikker i Norge!

Israel har selv en stor våpenindustri. Det viktigste salgsargumentet deres er at våpnene er testa i strid. Og Norge, vi importerer krigsmateriell fra Israel. Dette er en selvmotsigelse. Import av krigsmateriell er en støtte til den samme okkupasjonen Norge bruker som begrunnelse, for ikke å
eksportere våpen til landet. Regjeringa må stanse importen av våpen fra Israel!

Sivilbefolkninga i Gaza er det eneste folket i verden som ikke kan flykte når det bryter ut krig. Mer enn halvparten av befolkninga er barn. Israel bomber nå verdens største barnefengsel. Og lenge før den siste opptrappinga har situasjonen for Gazas barn vært kritisk. 59 % av skolebarna lider av blodmangel. Hos 10 % av barna under 5 år er det konstatert forkrøpling og skader av varig underernæring. Og for hele befolkninga er det sånn at 80 % er avhengig av nødhjelp.

Dette skyldes den folkerettsstridige blokaden. Men ifølge Espen Barth Eide er det ingen humanitær nød i Gaza. Det er nesten ikke til å tro. Men det er til å tro, når vi veit at hvis situasjonen defineres som humanitær nød – ja, da er også blokaden per definisjon folkerettsstridig.

Vi som er samla her sier med én stemme: Norge må kreve en slutt på blokaden av Gaza!

Konflikten mellom Israel og Palestina er ingen konflikt mellom to likestilte parter. Det er en konflikt mellom en fullstendig overlegen okkupant og et folk som kjemper med ryggen mot veggen for retten til å leve og bo i sitt eget land.

Vi skal støtte palestinernes rettferdige krav. Og vi skal hjelpe dem som søker beskyttelse her i Norge. Vi glemmer ikke at regjeringa har stramma inn asylpraksisen overfor palestinske flyktninger. Derfor krever vi også en verdig asylpolitikk for palestinske flyktninger, i tråd med FNs anbefalinger.

Til slutt, kjære venner. Palestinerne er nå i en veldig vanskelig situasjon. Foreldre vil miste barn i brutale bombeangrep. Uskyldige sivile vil betale den høyeste prisen.

Vi som bor i trygge Norge må gjøre det vi kan for å støtte det palestinske folket. Nå går de til FN for å bli anerkjent som en selvstendig stat. Hittil har de fått støtte fra over 130 land. Men Norge er blant dem som vender dem ryggen.

I disse vanskelige dagene, er det viktigere enn noen gang, at Norge strekker ut en støttende hånd. Derfor krever vi at Norge anerkjenner en palestinsk stat!

Appell på markeringen Stopp Israels terror mot Gaza nå! 17.11.2012.

1 kommentar:

  1. du er den beste man :) takk før støtte palestina og gaza

    SvarSlett