torsdag 18. oktober 2012

Vil Ap diskutere EØS?

 
I slutten av august meldte Nationen at Ap mobiliserer for å unngå et EØS-kritisk vedtak på LO-kongressen i mai. EØS-debatt er prioritert på partitoppenes kalendre.
 
«Vi skal snakke om hvor viktig EØS-avtalen har vært for Norge,» uttalte Raymond Johansen til avisa. Sammen med blant annet Helga Pedersen, Trond Giske og Anette Trettebergstuen skal han reise land og strand rundt for å diskutere og forsvare EØS-avtalen.

I slutten av september vedtok Fagforbundet, LOs største forbund, at de ønsker arbeidsliv ut av EØS-avtalen: «Vi opplever et voldsomt trykk fra ulike EU-direktiver, og fagbevegelsen opplever at vår mulighet til å påvirke arbeidslivsbestemmelser stadig svekkes. Derfor kommer mottrykket nå,» som forbundsleder Jan Davidsen sa det.

Handel og Kontor har gjort et liknende vedtak, og dermed har EØS-kritikerne allerede sikret seg halvparten av delegatene til neste års LO-kongress. Flere vil det trolig bli, etter hvert som de andre forbundene avholder landsmøter ut over høsten. Transportarbeiderforbundet har nettopp gått inn for å si opp EØS-avtalen. Også i Fellesforbundet øker EØS-kritikken.

Ap-toppenes debattinnsats er nok sårt tiltrengt. Men hvordan står det til med debattviljen? Vi kontaktet Arbeiderpartiet for en måned siden og inviterte dem til å møte undertegnede i debatt om EØS-avtalen på Rødts Oktoberkonferanse. Vi spurte i tur og orden Anette Trettebergstuen, Trond Giske, Raymond Johansen, Helga Pedersen, Anniken Huitfeldt, Svein Roald Hansen, og deretter alle representantene på Oslobenken. Siden ingen av disse kunne stille, sendte vi en generell henvendelse til stortingsgruppa. Ap har 64 representanter på Stortinget. Det viste seg at ingen av disse hadde mulighet til å stille. Det gjaldt også for partiorganisasjonen i Oslo.

Jeg er ikke i tvil om at stortingsrepresentanter og statsråder er travle folk. Samtidig er det litt rart at det ikke fins en eneste Ap-representant som har mulighet til å møte oss til EØS-debatt. Kanskje syns de Rødt er et perifert parti som man ikke trenger å diskutere med. Det er i så fall en oppfatning som Høyre ikke deler. I slutten av september inviterte Rødt Tønsberg til debatt om den økonomiske krisa. Der møtte jeg Høyres næringspolitiske talsperson Svein Flåtten til en frisk diskusjon om kapitalisme, sosialisme og krisepolitikk.

Dessuten fant Raymond Johansen grunn til å advare mot oss da han besøkte LO Stats tillitsvalgtkonferanse for et par uker siden. Hvis man først er svær i kjeften om oss når vi ikke er til stede, bør man også være i stand til å stille opp når vi er til stede.

Siden vi ikke fikk noen motdebattant, blir det i morgen i stedet Superfredag med Rødt på Litteraturhuset: Bjørnar & Boye om EØS. Om du er EØS-tilhenger, EØS-motstander, eller ikke har gjort deg opp noen mening, er du hjertelig velkommen!

Så håper jeg Arbeiderpartiet snart plukker opp hansken. Neste mulighet blir 31. oktober. Da skal jeg til Bergen, og vi har invitert dem til debatt om EØS-avtalen på Universitetet i Bergen. I mellomtida anbefaler jeg Nei til EUs faktabank om EØS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar