fredag 12. oktober 2012

Et lykkelig nei

EØS-motstanden vokser i fagbevegelsen.

«For LO vil det være en stor ulykke å si nei til EØS», skrev VG på lederplass sist lørdag. Avisa, som i sommer krevde Jens Stoltenbergs avgang og som nærmest daglig driver kampanje for en borgerlig regjering, var også bekymret for at EØS-bråket kan ramme Ap. Det som bekymrer VG er nok primært EØS-motstanden.

Jeg var for ung til å delta i EU-kampen, men jeg har hørt historien om hvordan en folkelig allianse av bønder og arbeidsfolk i bygd og by vant over Høyre, NHO, LO- og Ap-ledelsen og alle de store mediene. Nå ser vi noe liknende. Denne gangen handler det ikke om EU-medlemskap, men om EØS.

Flere fagforbund har nå vedtatt at arbeidsliv må ut av EØS-avtalen. Grunnen er at uverdige arbeidsforhold for barnehageassistenter, bygningsarbeidere, sykehjemsansatte, reinholdere og renovatører brer om seg. Stadig flere utsettes for sosial dumping. EØS binder oss til en markedsliberalisme som fremmer privatisering, øker sosiale forskjeller og skaper fattigdom. Den svekker vilkårene for effektiv fagorganisering og truer den norske modellen. Derfor vokser EØS-kritikken blant fagorganiserte.

Avtalen er udemokratisk. Den innebærer at Norge må innføre alle lover og regler som EU lager for sitt indre marked. Et nei til EØS vil derfor først og fremst være en ulykke for dem som ønsker at Norge skal importere mest mulig høyrepolitikk fra Brussel. Uten EØS slipper vi begrensninger på tariffkrav i offentlig sektor, og statsstøtte- og anbudsregler som hindrer en aktiv næringspolitikk.

Derfor burde LO- og Ap-ledelsen støtte kravet om arbeidslivet ut av EØS. I stedet får vi høre av Aps Raymond Johansen at det er et sjansespill med norske arbeidsplasser hvis vi prøver å reforhandle avtalen.

Dette er kjente toner fra ja-siden. Før EU-avstemningen i 1994 advarte de om at det ville gå nedenom og hjem hvis vi stemte nei: «Noe veldig galt kan skje med Norge», som Thorbjørn Jagland sa. Gro Harlem Brundtland påsto at bedriftene ville stoppe investeringene sine. Det viste seg å være tomme trusler.

Denne gangen får vi høre at vi ikke får solgt varene våre til EU uten EØS. Det stemmer ikke. Den tidligere handelsavtalen som sikrer oss markedsadgang til EU, trer i kraft idet vi sier opp EØS-avtalen. Forskjellen er at vi slipper importen av høyrepolitikk fra Brussel. Et nei til EØS vil derfor være en lykke for LO og alle andre som ønsker et verdig arbeidsliv, en aktiv næringspolitikk og aktiv innsats mot sosial dumping.

Publisert i Dagsavisen 12.10.12.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar