onsdag 22. august 2012

Bjørvikas monstermaster

Fire dystre betongtårn eller fire kunstverk?

Over senketunnelen i Bjørvika rager Oslos egne monstermaster 40 meter til værs, nitriste og nakne. De fire store luftetårnene har blitt et landemerke, men ikke på den måten de fleste forestilte seg.

For fire år siden vant kunstneren Lars Ramberg utsmykningskonkurransen utlyst av Vegvesenet, som eier tårnene. Vinnerforslaget gikk ut på å ikle tårnene den genetiske koden til svartedaudenbakterien i form av 72.000 lysdioder.

Etter flere års sendrektighet og surr har Vegvesenet bestemt seg for ikke å realisere prosjektet. De hadde ikke regna drift og vedlikehold av de 72.000 lyspærene inn i budsjettet. Nå syns de sluttsummen er for stor.

Dermed står saken i stampe. Jeg har imidlertid et forslag som kan løse floka og gi byen betongtårn vi kan være stolte av. De siste månedene har det dukka opp store, fargerike veggmalerier på det som tidligere var tomme bygårdsfasader: Et kjærestepar som omfavner hverandre, grønne enhjørninger og andre fantasidyr, en 10 x 10 meter stor vegg fylt av fiskene i havet.

Den frivillige organisasjonen Urban Samtidskunst står bak. De jobber for å fremme utendørs veggmalerier lokalt, kobler veggeiere med kunstnere, skaper en motvekt til grå vegger og reklame, og er godt i gang med å gjøre flere nabolag vakrere. Hvorfor ikke la gatekunstnere utsmykke de fire eksostårnene?

Gatekunstnere har for lengst tatt skrittet inn i gallerier og det offentlige rom i andre land, men i Norge er det først og fremst i distriktene de har fått utfolde seg. Vardø ble dekorert i sommer, Bergen har en egen handlingsplan for gatekunst, og Stavanger en egen festival, NuArt. I Oslo har vi nulltoleranse.

Byrådet kan heldigvis ikke forby folk å få malt sine egne vegger (men de kan konstruere en stor papirmølle man må gjennom). Nå virker det imidlertid som de er på glid. Derfor håper jeg på positiv respons når Rødt inviterer alle partiene i bystyret til å rette en felles henvendelse til Statens Vegvesen der Oslo kommune ber dem utlyse en konkurranse blant gatekunstnere.

Det trenger ikke bli byråkratisk. Konkurransen kan gjennomføres på kort tid. Når vinnerne er kåret, er det bare å sette i gang. Det trengs en lift (ring Oslo Liftutleie). Det trengs maling og spraybokser. Og kunstnerne må selvsagt få betalt. Men alt i alt langt billigere enn de fem millionene som er kostnadsgrensen for prosjektet. Det vil lyse opp i en livløs barcode-bydel av kontorbygg. Det står i grunnen bare på (vel)viljen til Vegvesenet.

På trykk i Dagsavisen 17.08.2012.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar