mandag 25. juni 2012

Norlandia (don’t) Care

Nå skal hele Tromsø på anbud.

På mandag dro jeg til Tromsø for å delta på et folkemøte i regi av fagbevegelsen i byen. De mobiliserte mot Frp, Høyre og Venstres forslag om å konkurranseutsette alle de kommunale tjenestene.

Dagen derpå streiket flere hundre kommunalt ansatte mot privatiseringsforslaget. Flertallet vendte det døve øret til. Med 26 mot 17 stemmer vedtok de at kommunestyret i Tromsø verken skal debattere eller fatte noe vedtak hvis et sykehjem, en skole, en barnehage eller en teknisk etat skal konkurranseutsettes. Alle fullmakter på dette området ble overført til de seks politikerne i byrådet; tre fra Høyre, to fra Frp og en fra Venstre.

Så ille er det selv ikke i Oslo. Her må byrådet i det minste legge fram en sak for bystyret hvis de for eksempel vil privatisere Oslo Kino. - Man kan vel si at kommunestyret i denne saken er parkert på sidelinja, som Høyres gruppeleder i Tromsø sa det. Han presiserte at det ikke er et demokratisk problem.

Ishavsbyen blir det nye utstillingsvinduet for høyrepolitikk. Kanskje har de hentet inspirasjon fra hovedstaden. Adecco-skandalen på Ammerudlunden var som kjent et argument for privatisering av eldreomsorg, slik Jan Tore Sanner og Carl I. Hagen påpekte: Det får nemlig konsekvenser når en kommersiell aktør bryter loven. Dette er like offensivt som det er usant. Våren 2010 foreslo Rødt å kontrollere lønna til de ansatte på byens kommersielle sykehjem. De borgerlige stemte ned forslaget. Alt var jo i sin skjønneste orden.

Gjennom 2010 mottok byrådet gjentatte varsler fra fagforeningene om forholdene på Ammerudlunden. Ingenting ble gjort. Først da NRK tok turen dit, ble det fart på sakene. Skandalen viser at et kommersielt selskap kan bryte loven i årevis uten at det får konsekvenser.

Tjenestene blir billigere og bedre med konkurranseutsetting, sier de borgerlige. En rekke forskningsrapporter viser at dette er en udokumentert påstand. Derimot blir det dokumentert at de ansatte betaler prisen i form av dårligere lønn og pensjon når Norlandia og Adecco skal hente ut overskudd til aksjonærene. I neste omgang går dette ut over kvaliteten på tilbudet.

Dagen etter privatiseringsvedtaket uttalte Norlandia Care Group at et anbud på sykehjemsdrift vil være «meget interessant».

Navnet er misvisende. Selskapet burde kalles Norlandia don’t Care. Ikke bryr det seg om eldre, ikke bryr de seg om de ansatte. Det eneste de bryr seg om er profitt.

Publisert i Dagsavisen 22.06.2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar