lørdag 10. desember 2011

Islamofobi og integrering

Det er synd at Rita Karlsen i Human Rights Service (HRS) ikke forholder seg til saken i tilsvaret sitt (Dagsavisen 6.12). I stedet ønsker hun å diskutere Rødts prinsipprogram. Det gjør jeg gjerne, men denne debatten handler om at det borgerlige bystyreflertallet har bevilget en million kroner til HRS neste år, via ”Enhet for mangfold og integrering.”

Spørsmålet er om HRS bidrar til mangfold og integrering eller om tenketanken tvert i mot stigmatiserer en sårbar minoritet. For å belyse dette siterte jeg ordrett fra innlegget ”Barnekrigere” av Karlsen (VG 5.3.2010): ”Jentene burde heller få hoppe paradis med flagrende hår enn å være hijabkrigere”.

Jeg registrerer at Karlsen fortsatt mener det er ok å kalle småjenter for barnekrigere. Hun dytter Kristin Halvorsen foran seg, siden SV-lederen syns barnehijab er uønsket fordi det hemmer barns utvikling og deres mulighet til å ta selvstendige valg. Det er viss forskjell på dette og på å kalle småjenter for barnekrigere.

Det er også forskjell på Halvorsens syn og Karlsens sammenlikning av hijaben med ku klux klan-sekker og SS-uniformer i samme VG-innlegg. Heller ikke dette går Karlsen tilbake på. Hun står fast ved å sammenlikne et plagg som mange vanlige Oslojenter har på seg, med uniformen til soldater som utførte historias verste folkemord. Sammenlikningen er grov og respektløs, både overfor muslimer og ofrene for SS’ herjinger.

Jeg er ikke overrasket over at Frp foreslo pengestøtte til HRS. Carl I Hagen har vært befriende tydelig på at han vil gi penger til HRS siden de forsvarer Frp. Derimot er jeg overrasket over at Oslo Venstre og Høyre gikk med på dette. Erna Solberg advarte i august om at hetsen mot muslimer likner hetsen mot jøder på 30-tallet. Trine Skei Grande skrev i Aftenposten i mai at ”Islamofobi er i ferd med å bli en stueren form for rasisme, og ikke la noen fortelle deg at dette er religionskritikk.”

Dette var viktige oppgjør med hatretorikken.

Islamofobi handler ikke om kritikk av religiøse dogmer. Islamofobi handler om kunnskapsløshet, fordommer og skremselspropaganda, og om å fremstille muslimer som fremmede og farlige, slik Skei Grande skrev i Aftenposten. Islamofobi skaper verken mangfold eller integrering. Derfor er det sterkt beklagelig at byrådet lot seg presse av Frp til gi HRS millionstøtte.

Integrering à la Frp (mitt innlegg i Dagsavisen 2.12)

Fordreining à la Rødt (svar fra Rita Karlsen i Dagsavisen 6.12)

Publisert i Dagsavisen 10.12.2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar