torsdag 8. desember 2011

Fortjente politikerprivilegier?

”Deilig å bli arbeidsledig” sto det i VG 2.12 over et bilde av Sylvi Listhaug (Frp). Avisa gjenga en facebook-oppdatering den tidligere byråden hadde skrevet mens hun hevet etterlønn og ferierte i Thailand i november. Ferien smakte nok ekstra godt. Listhaug fikk tross alt 20.000 kommunale skattekroner i ukepenger mens hun lå på kritthvite strender.
   
Avstanden er lang fra den tidligere eldrebyrådens ferieparadis til hverdagen på Oslos sykehjem. Omsorgsarbeiderne som tar seg av våre pleietrengende eldre veit at lønna er lav og arbeidspresset høyt. Etter åtte år med Frp og Listhaug i byråd er sykehjemmene underbemannet. Derfor løperpleierne gjennom korridorene for å rekke over alle arbeidsoppgavene. Enden på visa er ofte en utslitt rygg. I stedet for ventelønn, ender mange på uføretrygd.
   
Avsløringa av Listhaugs luksuslønn må kjennes som et slag i ansiktet på Oslos omsorgsarbeidere. Med tre måneders etterlønn får den tidligere sjefen deres 240.000 kroner – uten å løfte en finger.

Flere Oslo-politikeretjener fett på etterlønnsordninga. Aps Rune Gerhardsen utsetter pensjoneringa si i tre måneder for å få med seg etterlønna. Tidligere samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) mottar etterlønn i tillegg til lønn fra fulltidsjobb i Frps bystyregruppe.

Det er nesten rørende å se hvordan politiske motstandere slutter rekkene i forsvaret av egne privilegier. ”Jeg har gjort mye i mitt liv, så jeg synes det er greit”, sier Gerhardsen. ”Etter å ha vært byråd i fem år med det trøkket jeg har vært under, må jeg innrømme at det var deilig å kunne senke skuldrene og ha litt mer tid med barna og familien”, sier Listhaug. Argumentet synes å være: Fordi jeg fortjener det!

Politikere skal få betalt for jobben de gjør. Men har eldrebyråden gjort en jobb som er tre ganger viktigere eller hardere enn en hjelpepleiers jobb? Jeg veit om ganske mange hjelpepleiere og bussjåfører i Oslo som skulle likt å ”senke skuldrene og ha litt mer tid med barna”. De kan nok se langt etter påspandert ferie på sørligere breddegrader. 

Rødt mener politikerlønningene i Oslo er altfor gode. Politikereliten velter seg i luksuslønninger sammenliknet med de som jobber på gølvet. Byrådenes årslønn på 1 million kroner er sløsing med skattebetalernes penger, og står ikke i stil med arbeidsinnsatsen. Lønna må i hvert fall halveres. Politikerne skal heller ikke ha noen bedre ordning enn densom gjelder for andre kommunalt ansatte som blir sagt opp. Derfor må etterlønna avkortes mot all ny inntekt, krone for krone. Noe mer enn det fortjener dere ikke.

Publisert i Aftenposten Aften 08.12.11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar