torsdag 10. november 2011

Bye bye Lambda!

I dag har vi sammen med Ap, SV, De Grønne og Frp skrinlagt Lambda. Munchs kunst skal ikke flyttes til en høyblokk av glass (med knekk) i det nye finansstrøket i Bjørvika. 

Innen 1. juli 2012 får vi utredning av nytt museum på Tøyen og Nasjonalgalleriet på bordet. Så fatter vi vedtak.

Rødts utgangspunkt er at Oslo eier 25.000 arbeider av Edvard Munch. De må tas vare på, i et dertil egnet bygg. De skal forskes på, og de skal formidles til et stort publikum. Munchs kunst fortjener et nytt, framtidsrettet og moderne museum.

Det er i grunn bare ett menneske i Oslo som har vært entusiastisk for Lambda: Kulturbyråd Torger Ødegaard. Derfor er det en gledens dag for hele byen og ikke minst for alle som er glad i Munchs kunst at vi nå skrinlegger Lambda, og starter prosessen for et nytt Munch-museum.

Rødts nei til Lambda er også et nei til den delte byen. Lambda i Bjørvika ville vendt en stor og bred rygg til Oslo øst. Flytting av Munch-museet til finansstrøket i Bjørvika ville vært å snu tida tilbake, og forsterka skillene mellom øst og vest.

Lambda var også en minimumsløsning uten store muligheter for utvidelse. Mulighetene er mye større på Tøyen.

På Tøyen ligger alt til rette for det nye Munch-museet. Her eier kommunen en flott tomt som er regulert til museumsformål, med fine omgivelser og gode utbyggingsmuligheter.

Det skal ikke så mye til for at Tøyen blir et sted folk valfarter til, som Louisiana i København: Botanisk hage med de nye veksthusene, Naturhistorisk museum, Tøyenbadet, en fantastisk park. Og i sentrum av det hele: Det nye Munch-museet.

Munch-museet har fått en stemoderlig behandling i mange år. I stedet for å utvikle et av østkantens og indre bys unike områder, har man latt det forfalle. Det skal vi gjøre en slutt på.

Hvis Munch-museet blir liggende på Tøyen – billigere, enklere og tryggere enn i Bjørvika – kan vi få et bygg der det er kunsten på innsida, ikke omgivelsene på utsida, som er det avgjørende.

Enkelte kulturjournalister har nærmest latt det gått et prinsipp i å mene at Lambda i Bjørvika skal huse Munchs kunst. Det var tydeligvis tungt for flere av dem å overvære pressekonferansen der vi fortalte at Lambda er historie. Noen er såpass opphengt i Lambda at de ikke kan se for seg et nytt Munch-museum i noen annen bygning eller noe annet sted enn i en glasshøyblokk med knekk nede ved
vannkanten i Bjørvika.

Derfor kom det spørsmål om hva som skjer hvis det ikke blir flertall for verken Tøyen eller Nasjonalgalleriet sommeren 2012. Spørsmålet hviler på et sviktende premiss: Nemlig at Høyre, Venstre og KrF vil stemme mot et nytt Munch-museum neste sommer, og heller ta til takke med den nåværende uholdbare løsninga på Tøyen.

Sommeren 2012 vil det foreligge to, parallelt utredete alternativer, Tøyen og Nasjonalgalleriet. Partiene i bystyret må ta stilling til disse alternativene. Lambda er for lengst ryddet vekk som alternativ. Jeg har tiltro til at Høyre, Venstre og KrF vil sette hensynet til Munchs kunst først. De har ikke gifta seg
med en løsning som ble skrinlagt nesten et år tidligere. Såpass tiltro får vi ha til byrådspartiene.

Rødt har programfesta at vi ønsker nytt Munch-museum på Tøyen. Vi skal selvsagt vurdere den ferdige utredninga nøye, og hvis vi endrer standpunkt vil det være etter behandling i organisasjonen.

Det viktigste i dag er vi har rydda opp i den fastlåste situasjonen rundt bygginga av nytt Munch-museum. Nå har vi gitt prosessen retning. Så er det opp til byrådet å følge opp bystyreflertallets vedtak på en konstruktiv og effektiv måte. Men i dag kan alle vi som i årevis har slåss mot Lambda unne oss en liten feiring!

PS! Anbefaler dette intervjuet med VGs kommentator VGs Yngve Kvistad, der han blant annet sier:
Det kan være verdt å merke seg at da det var tvingende nødvendig å endre reguleringsplanen for Bjørvika for å få til Lambda, var kommunen i stand til å utrede, omregulere og vedta den nye planen på kun noen uker. Nå er ett av argumentene mot Tøyen fra kommunen, interessant nok, at regulerings- og planprosessen vil ta så forferdelig lang tid. Byrådet har også hele tiden understreket at de kun vil Munchs beste, og at det er hensynet til kunsten som tilsier nybygg. Der er alle enige. Nybygg må til. Men hvis dette argumentet skal holde vann, og at det ikke finnes andre motiver, burde vel Rådhuset nå kunne jobbe like intensivt og iherdig for å få til et nytt museum på Tøyen - som det attpåtil er politisk flertall for. Hvis det nye byrådet med hjelp av Plan & bygg begynner å sabotere Tøyen, vil det i seg selv være ganske avslørende.
Hele intervjuet finner du her

1 kommentar:

  1. Jeg synes nå uansett at museet skal utvides på Tøyen, sjøl om det blir dyrere enn på Nasjonalmuseet. Dette har noe med grunnleggende politikk å gjøre, og motarbeide de ndelte byen. Veldig viktig med kultur som er felles for byen, landet og verden på østkanten, viktigere enn utgifter til nybygg. Det var sikkert billigere å bygge ny Opera på Vestbanen, som Inger Lahnstein, Sp-dronning og Eu-mostander av alt, ivra for. Det viser hvor lite Sp egentlig skjønner av politikk og lokalisering. Men likevel riktigere i Bjørvika, lenger øst. Vi som bor på østkanten er ikke undermåls i forhold til Vindern og Hemingbanen der Støre regjerer. Jeg husker irritasjonen under oppveksten da vi måtte dra helt til Frognerbadet nesten i en time for å bade i byen. Flere tiår seinere kom Tøyenbadet, og da ikke med 50 meters basseng, men med 49, 99 m basseng. - Avtalen i dag kan være god, og taktisk nødvendig, men en burde i grunnen alt i dag bare vedtatt Tøyen - uansett pris. Alt annet enn Tøyen er politisk uakseptabelt.

    SvarSlett