fredag 12. august 2011

Valgkamp i Utøyas ånd

La oss gjøre dette til en verdig valgkamp.

I morgen starter valgkampen. Tre uvirkelige uker etter terroraksjonene skal vi diskutere sykehjemsplasser, privatisering og bydelsøkonomi.

Som tidligere leder av Rød Ungdom har jeg et mangeårig forhold til Utøya. RUs sommerleir skulle gått av stabelen der forrige uke. Den måtte avlyses, men til neste år skal vi være med på å ta Utøya tilbake. Jeg slutter meg til alle som har sagt at vi skal bekjempe terroristen og de ideene han står for gjennom meningsbrytning og diskusjon. La oss gjøre dette til en verdig valgkamp!

Da må vi ta et oppgjør med intoleransen. Vi har på en tragisk måte opplevd muslimhetsens livsfarlige potensial. Angrepet på Utøya var ikke tilfeldig. Det var ikke bare en gal manns verk, men et politisk masse­­mord. Et målrettet, hatsk oppgjør med vårt flerkulturelle samfunn.

Bare én person har skylda for terrorangrepet, men han er en liten grein på en større stamme. Vi må slutte å gi treet næring. Det innebærer et oppgjør med politikere som skaper et stadig mer fordreid og hatefullt bilde av muslimer og islam.

For problemet er ikke bare «grumset i folkedypet». Ledende politikere, meningsdannere og medier har piska opp en irrasjonell og ubegrunnet frykt for muslimer. Mange innen den liberale eliten har avvist advarslene mot den voksende, aggressive islamofobien og vært mer opptatt av å åpne debatten for ekstreme synspunkter fra høyre. Hatefull forakt blir misforstått som friske innspill i innvandringsdebatten.

Vi skal konfrontere tankene som rettferdiggjør massedrap, men vi skal også bekjempe grunnlaget for hatet som gjerningsmannen prøver å så. Høyrepopulistene spiller på en frykt og utrygghet som mange bærer på. De gjør innvandrerne til syndebukker, og gir dem skylda for at bedrifter ikke klarer seg og folk mister jobben. Du kan ikke peke på finanskrisa eller den harde internasjonale konkurransen når du går på gata. Det kan du med de mørkhudede. Som i tredveårene er rasismens grobunn svekkede levekår.

Vi skal jobbe for at rasistene aldri lykkes med forsøket på å splitte oss opp i svarte mot hvite eller muslimer mot kristne. Vi har sett et helt unikt samhold blant folk i dagene og ukene etter terror­­angrepet. Dette samholdet skal vi bygge videre på i kampen for mangfoldet, solidariteten og det flerkulturelle samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar