torsdag 18. august 2011

Gjør seg dummere enn han er

Torbjørn Røe Isaksen mener underklassens manglende moral er problemet i seg selv, og ikke symptomet på et større problem.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen gjør seg dummere enn han er i sitt innlegg «Samfunnet har skylden», om den siste tidas sosiale uro i England (Dagsavisen, 15/8). Han mener at det å peke på den engelske regjeringens politikk for å forklare opptøyene er «å gi opptøyene en politisk basis de ikke fortjener».

«Når ungdommer herjer og smadrer nabolaget sitt skyldes det ikke regjeringens politikk, men et sammenbrudd av normer og normal respekt for andre mennesker», avslutter Røe Isaksen, men går aldri så langt som til å spørre hva dette sammenbruddet kan skyldes.
Isaksen latterliggjør venstresidas årsaksforklaring som altså hevder at de stadig økende klasseskillene og David Camerons «Thatcheriske» kamp mot arbeiderklassen kan være en medvirkende årsak, men kommer altså ikke selv med noen egen årsaksforklaring. Underklassens manglende moral er altså problemet i seg selv, og ikke symptomet på et større problem.

Dersom dette er alt høyresida har å komme med i analysen av sosial uro vil de få det vanskelig i tida framover. Det er klare sammenhenger mellom økte klasseskiller og sosial uro, og etter hvert som konsekvensene av finanskapitalismens uhemmede vekst er i ferd med å gjøre seg gjeldende også i den vestlige verden, må nok både Røe Isaksen og Cameron bli nødt til å jobbe mer med analysene. Alternativt kan de satse alt på strengere disiplinering av unge underklassebarn, og opprette et tilsyn for høy moral og skikk og bruk.

Publisert i Dagsavisen 18.08.2011.

2 kommentarer:

  1. Høyresida vil vel gjøre alt den kan for å unngå å snakke om klasseskiller, for da må de innrømme at forskjellssamfunnet de står for skaper sosial uro. Budsjettkuttene til Cameron & co er i ferd med å få en svært høy kostnad i England. Jeg har også skrevet om dette og er helt enig i at det er på tide å snakke om klassekamp og klasseskiller.

    http://saraogtruls.blogspot.com/2011/08/opprr-og-klasseskiller.html

    SvarSlett
  2. God og grundig kommentar, Sara, anbefaler den til alle som er innom denne bloggen!
    -bjørnar.

    SvarSlett