fredag 24. juni 2011

Statoil truer Teaterplassen

Et av de viktigste byrommene på Østkanten ­­risikerer å havne i slagskyggen av Statoil.

«Hei, vi tar en pils på Teaterplassen, bli med!» Meldinga tikket inn så snart det ble solgløtt tidligere denne uka. Teaterplassen er den åpne og bilfrie plassen med benker og fortauskafeer, rett øst for Oslo Mekaniske Verksted på Grønland. Plassen er blitt et av de viktigste byrommene i indre Oslo øst de siste årene.

Bjørvika-utbyggingen møtte massiv kritikk helt fra starten: Rådyre og eksklusive leiligheter, en mur av høye kontorbygg som sperrer for fjordutsikt og sollys for byen bak, og for tett bebyggelse med knøttsmå lekearealer for unger. Høyres visjon om Fjordbyen har vist seg å være en plan om Fjordbyen for de få. Da bystyreflertallet satte maksimal fortjeneste på tomtesalg som hovedmål i Bjørvika, ga de fra seg muligheten til å drive aktiv byutvikling. Resultatet er en betongørken av kontorbygg, der det blir dødt ved arbeidsdagens slutt.

Men Teaterplassen fikk vi! Her syder det av liv, her har folk i indre øst en liten oase av en piazza som ikke står det minste tilbake for Solli plass, Vestkanttorget eller noen andre steder på andre sida av byen. Nettopp på Grønland, der trangboddhet har vært et problem i generasjoner, er det ekstra viktig med slike romslige byrom.

Så melder Hegnar online at Statoil Fuel & Retail vurderer å bygge sitt nye hovedkontor i Schweigaards gate 16 i Oslo. Selskapet vil bygge på tomta som ligger rett sør for Teaterplassen, der de i dag driver en bensinstasjon.

Her vil Statoil føre opp et 32 meter høyt kontorbygg. 32 meter er Monolitten ganger to. Et slikt bygg vil bli langt høyere enn de andre bygningene rundt Teaterplassen. Det vil rage over plassen. Den laveste delen av kontorbygget vil stenge plassen inne bak en 10,3 meter høy vegg. Bygget er planlagt så tett på nabobyggene at det også vil stenge igjen siste rest av eksisterende siktlinjer sørover fra Teaterplassen (mellom Skatt Øst-byggene).

For en måned siden erklærte byrådet at de vil gi Schweigaards gate nytt liv. Teaterplassen har nettopp gitt nytt liv til denne gata. Vi kan ikke la Statoil ødelegge plassen ved å stenge den inne med et svært kontorbygg. Frp- og Høyre-byrådet må sette ned foten for Statoil. Hvis de ikke er villige til det, skal vi med glede gjøre det som del av et nytt flertall etter høstens valg.

Publisert i Dagsavisen 24.06.2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar